انواع اندازه گیرها

سیستم های اندازه گیری از لحاظ نوع کارکرد به دو نوع تقسیم بندی میشوند. : دسته اول به منظور اندازه گیری خواص فیزیکی مثل دما ، فشار ، دبی ، ارتفاع سطح سیال و ... استفاده میشوند.

دسته دوم که تحلیلی یا آنالیتیکی نامیده میشوند ، برای اندازه گیری ترکیبات شیمیایی در جریانهای سیالات به کار میروند که بهشون آنالایزر میگن . آنالایزرها میتوانند به منظور کنترل پارامترهای زیست محیطی یا کنترل درجه خلوص محصول به کار روند.

.


برای اندازه گیری بسیاری از کمیت ها ممکن است از سنسورهایی که بر اساس یک اصل فیزیکی یا شیمیایی کار میکنند ،  استفاده شود اصول عملکرد این سنسورها به گونه‌ای است که کمیت مورد اندازه‌گیری روی خاصیتی از آنها تاثیر قابل اندازه‌گیری می‌گذارد به عنوان مثال می‌دانیم که مقاومت هر جسم با دما تغییر می‌کند بنابراین اگر رابطه بین دما و مقاومت یک جسم مشخص باشد با اندازه گیری مقاومت آن جسم می‌توان دما را تعیین کرد.

 یا می‌توان به ظرفیت الکتریکی خازن‌ها اشاره نمود که رابطه معکوس با فاصله بین صفحات خازن دارد بنابراین در صورتی که فشاری به صفحات خازن اعمال شود سبب کاهش فاصله بین آنها شده و نتیجتاً ظرفیت الکتریکی خازن بیشتر خواهد شد پس با توجه به رابطه موجود بین ظرفیت الکتریکی و فاصله صفحه ها و نیز اندازه گیری ظرفیت الکتریکی خازن می‌توان فشار وارده را تعیین کرد.

برای اندازه‌گیری هر کمیت از ابزارهای مختلفی که بر اساس اصول فیزیکی یا شیمیایی متفاوتی عمل می‌کنند استفاده میشود. انتخاب اینکه از چه تکنیکی یا سنسوری برای کمیت مورد نظر استفاده شود بستگی به:
1. حدود کمیت مورد اندازه گیری

 2. بازه ی عملکرد سنسور 

3. دقت 

و برخی مشخصات دیگر دارد.

همچنین باید مسائل دیگری از قبیل 

4. استحکام 

5. خوردگی 

6. هزینه‌ها و ... را نیز در نظر گرفت. مهمترین خصوصیاتی که در انتخاب دستگاه‌های اندازه‌گیری استفاده می شوند عبارتند از 

1 - دامنه اندازه‌گیری

2 – صفر اندازه گیری

3 – حساسیت

 4 – دقت و ...